Φόρτωση ...

ΟΙ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 7029


Τιμή Τιμοκαταλόγου: 15.98  

Τιμή: 5.00

Κερδίζετε : 10.98 (69%)
-69%

ΟΙ ΜΑΣΤΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΧΟΥ.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΣΠΗΛΙΟΣ.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: ΙΡΙΣ 

Οι μάστορες του στίχου:

Εμπνευσμένοι στυλό βάτες του τραγουδιού οι Έλληνες στίχου ργοί εκφράσανε ιδανικά την εποχή τους.

Ο λόγος τους μεστός κι αληθινός, ήταν η δύναμη και η ευαισθησία της λαϊκής ψυχής.

Μέσα από τα βιώματά τους ανεδύθησαν άφθαρτες εικόνες και κατεγράφησαν ανεπανάληπτες στιγμές.

Στιχουργία; Η μόνη τέχνη που δεν σπουδάζεται κι όμως μεγαλουργεί. Στις τέσσερεις δεκαετίες που γράφω τραγούδια, δεκάδες δόκιμοι στίχου ργοί που με πλησίασαν όταν απέ-ριπτα τους στίχους τους ως ανεπαρκείς, με ρωτούσαν με αγωνία πως μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους.

Σκεφτόμουν να τους απαντήσω ότι στο στίχο το θέμα είναι ένα “το’χεις ή δεν το’χεις”. Όμως ποτέ δεν το έκανα, γνωρίζοντας ότι η καλλιτεχνική αφέλεια είναι τρόπος ζωής και ότι η αλήθεια τους σκοτώνει. Μου ήταν αρκετό να τους παραπέμψω στα βιβλία κάποιων -που αναφέρονται στην εισαγωγή-με την παρότρυνση να εισβάλουν, πως αλλοιώς να το εκφράσω, στην εσωτερική σκέψη του πετυχημένου δημιουργού.

Η απόδειξη των όσων λέω βρίσκεται -σας παραπέμπω και πάλι στην εισαγωγή- στα ονόματα καταξιωμένων στίχου ργών που αναφέρονται, όταν όλοι γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα στα έντεκα εκατομμύρια πληθυσμού, οι μισοί γράφουν και οι άλλοι μισοί τραγουδούν. Μεγάλη η συμβολή του Κώστα Παπασπήλιου, γιατί επιβραβεύει και παράλληλα δίνει “ΟΣΚΑΡ” σ'αυτούς που ‘το έχουνε’.

Γιώργος Χατζηνάσιος