Φόρτωση ...

ΕΝΑΤΕΝΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 7033


Τιμή: 8.00

ΕΝΑΤΕΝΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΣΤΕΦΟΠΟΥΛΟΣ.

ΕΚΔΟΣΗΝΟΜΑΡΧΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ 2008.

ΣΕΛ.: 143.

 

ιγ(< (»ιγ<χ ΐ| ιιυλιιική ιI'is Νορο(()χί()(^ I Ιπραιύι μι οιόχυ την υινάδειξη ιου λιμανιού, ιης πόλης Κ(χι ιης ιυμόιιρης ιτιριοχής οι / κ<·ντ(>() ιιαραγωγής διών ι«χι ιικαυιικής δημιουργίας, δικαΐών* κχι. Κ<χι <> I Ιολυχώρος "ΛΙΙΘΛΛΘΝ" καιακτά ιην δική ιου

 

*■■■ ^ κχυ ιοι ΐ]Τ(χ και οημ» ιολογία ο ι ην οονι δηοη όλων ι κι ίνων οι οποίοι ι μπνέονται από το Ιδιο όραμα. Iων χιλιάδων πολι ιών non στηρίζουν ιην λειτουργία του μι ιην συμμετοχή τους μχι των καλλιτεχνών που τολμουν μαζί μας και καταθέτουν την ^ημι-οιιμγία ιούς, συλλειτουργοί και συνοδοιπόροι στον δικό μας κοινό δρόμο για την Ιθάκη. Την Ιθάκη του πολιτισμού, της ελεύθερης 11· φράσης, της δημιουργικής αναζήτησης, την Ιθάκη που εν τελεί δεν θα είναι το αιτούμενο, καθώς η "σκυτάλη" θα εξασφαλίζει την μι ι αφορά της, από χέρι σε χέρι, από στόμα σε στόμα, από καρδιά σε καρδιά, από γενιά σε γενιά.

 

Λύο μόλις χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη έκθεση της εικαστικής πρωτοπορίας των αρχών του 20ου αιώνα, την παρουσίαση της ουλλογής Τεριάντ, εδώ σε αυτόν τον εκθεσιακό χώρο, με πρωτοπόρους τους Έλληνες γλύπτες οι οποίοι συλλογικά παρουσιάζο-ιαι σι διαρκή έκθεση, με συγκινητικό πλέον τρόπο συμπορεύονται μαζί μας και οι Έλληνες ζωγράφοι. Ονομαστοί και άγνωστοι, νισι και καταξιωμένοι και μαζί τους οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές όλων των βαθμιδών. Αγαπητοί αν δεν το καταλάβατε, η φλόγα • τναψι και μόνο συγκινήσεις, ψυχική ανάταση και ελπδοφόρες απαντήσεις στα "επίπλαστα αδιέξοδα", θα φέρει το μέλλον που χτί-( ,συμι εδώ στον Πειραιά.

 

Μι βαθειά συγκίνηση και βαριά την ευθύνη, προλογίζω την έκδοση αυτή για την ζωή και το έργο ενός ζωγράφου που βαδίζει ως έφηβος για ένα σχεδόν αιώνα, στον μοναχικό και περίβλεπτο δρόμο της Τέχνης. Απλός και μεγάλος, όπως απλή και μεγάλη είναι η ζωγραφική του με παγκόσμια αναγνώριση, την οποία απλώς αποδέχεται ως δικαίωμα των πολλών να αγαπούν το έργο του. Με δέος προσεγγίζω τους πίνακές σου Θανάση Στεφόπουλε.

 

Και έχεις και μας παραδδεις τη γνώση, του φωτός που καμπυλώνεται, του κυκλικού σύμπαντος, της ταύτισης του τέλους με την <χρχή. Με τις χρωματικές αναζητήσεις του χρωστήρα σου και τις κινήσεις του χεριού σου στον καμβά, επανατοποθετείς την έννοια ι ης αφαίρεσης στην πραγματική της συμπαντική διάσταση, ως αίσθησης του πυρήνα, του όντος. Διδασκαλία για μας το έργο και η ζωή σου, η ελπδα των πολλαπλών οριζόντων της ουράνιας θάλασσας, η λύτρωση του φωτός που ευαγγελίζεσαι και η ταύτιση ιου με την ελληνικότητα και την ελευθερία.

 

Θανάση Στεφόπουλε καλωσόρισες στον Πειραιά, στον Πολυχώρο "ΑΠΟΑΛΩΝ". Η πρώτη αναδρομική έκθεση των έργων σου ι δώ, σηματοδοτεί μια καινούργια αρχή για εμάς τους πολλούς, για τους συμπολίτες μας. Σαν σφραγδα, σαν φυλαχτό, σαν νεύμα οιι καλώς βαδίζουμε.

 

11 εποχή μας οφείλει να δώσει απάντηση στην οικουμενική αγωνία για την συνέχεια της ζωής. Με την επίκληση να καταργήσουν ι ις πόρτες τους τα Μουσεία, ας ανοίξουμε πρώτοι εμείς τις θύρες της καρδιάς μας να υποδεχθούμε και να εγκολπωθούμε τη ζώσα Ιι χνη. Αυτή που ως καλλιτέχνες οφείλουμε σε εκείνους που προχωράνε τη ζωή, κερδίζοντας μικρές καθημερινές νίκες, στους αιτλούς ανθρώπους. Γιατί πριν και μετά από αυτούς, η Έμπνευση, πηγή δύναμης της Τέχνης δεν θα είναι ποτέ ίδια. Γιατί η Απλότητα και η Τέχνη ταυτίζονται.

I Ιειραιάς, Απρίλιος 2008

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΣ

Ο Νομάρχης Πειραιά