Φόρτωση ...

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΣΥΓΧΟΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΚΩΔΙΚΟΣ (SKU): 8193


Τιμή: 4.00

ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΑ ΣΥΓΧΟΝΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ

ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΖΟΚΟΣ

ΕΚΣΟΣΕΙΣ: ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΒΑΝΗ ΑΘΗΝΑ 1996

ΣΕΛ: 260

.... Η Ελλάδα στην αυγή των προϊστορικών χρόνων πρόσφερε στην Ευρώπη το όνομα. Σε χρόνους κατοπινούς τής έδωσε και το όραμα και το πολυδύναμο πολιτιστικό άρμα που της επέτρεψε να διαγράψει τη γνωστή μεγαλειώδη πορεία της, που την έφερε ρηξικέλευθο πρωταγωνιστή και αδιαφιλονίκητο πρωτοπόρο της σύγχρονης ιστορίας.

 

Ονοματοδότης, λοιπόν, της Ευρώπης η Ελλάδα, πνευματικός της φωτοδότης και πολιτιστικός της προικοδότης. Η Ευρώπη που αγνοεί αυτή την ποικιλώνυμη δωροδοσία και δεν την αναγνωρίζει είναι η Ευρώπη που δε γνωρίζει καλά την ιστορία της. Γι’ αυτό και ορισμένοι μεγαλόσχημοι κοινοτικοί μας εταίροι, αποτιμώντας τη μεγαλοσύνη των κρατών με το κατά κεφαλήν εισόδημα και το στρέμμα, μας κατατάσσουν στους φτωχούς συγγενείς της· εμείς όμως, αντιπαρατάσσο-ντας στο κατά κεφαλήν το κατά ψυχήν εισόδημα και στο στρέμμα «της καρδιάς το πύρωμα και το αίμα», δηλώνουμε πνευματικοί της αριστοκράτες και πολιτιστικοί της γενάρχες.

 

Στο κοινό πια τραπέζι της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας οι προηγμένοι τεχνολογικά κοινοτικοί συνδαιτυμόνες μας προτάσσουν και προβάλλουν τα πλούσια εδέσματα του ακατάσχετου τεχνοκρατικού τους οργασμού και του ακόρεστου καταναλωτικού τους διονυσιασμού, ενώ οι Έλληνες αντιπα-ρατάσσουν τα αποστάγματα της παντοειδούς τους σοφίας και τους λαμπυρίζοντες αδάμαντες του πολιτιστικού τους θησαυρού.

 

Έτσι, αν η Ελλάδα ανήκει γεωγραφικά και πολιτικά στην Ευρώπη, .η Ευρώπη ανήκει πνευματικά και πολιτιστικά στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επομένως για την Ευρώπη δεν είναι περιττό συμπλήρωμα αλλά αναγκαίο ολοκλήρωμα- όχι απλά τη συμπληρώνει, αλλά την ωραιοποιεί και την αρτιώνει. Γιατί ό,τι λάμπει μπορεί να μην είναι πάντα χρυσός, αλλά ό,τι είναι πραγματικά χρυσός πάντα λάμπει, και η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη δεν της προσδίδει μονάχα λάμψη, αλλά της περιποι-εί και ιδιαίτερη τιμή και χάρη μοναδική της επιδαψιλεύει- γι’ αυτό και θα ’πρεπε όχι μόνο πλήρως να την ικανοποιεί, αλλά και ποικιλότροπα να την κολακεύει.